FAQs

Das een wijs kot, maar we hebben nog zoveel vragen over jullie studentenkoten, contract, huurperiode, kosten enzovoort. 

Bij onze frequently asked questions (F.A.Q.) vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen dan kun je altijd contact opnemen. Contacteer ons via het contactformulier.

Op ons kan je rekenen, das zeker!

De volgende kosten zijn inbegrepen:

  • elektriciteit-, gas- en waterverbruik
  • beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen (dus geen verborgen kosten voor gemeenschappelijke delen)
  • klusjesdienst
  • verbruik van de gemeenschappelijke delen
  • administratieve ondersteuning

Er zijn 2 jaarlijkse kosten: 

Voor studio's:

  • 350 EUR voor internet 
  • 200 EUR voor voor de brandverzekering

Voor appartementen:

  • Student sluit zelf internet abonnement af
  • 500 EUR voor de brandverzekering

Deze kosten betaal je 1 keer per jaar (dus niet maandelijks).

Voor de rest zijn er geen extra kosten. Er is dus geen eindafrekening.

De waarborg bedraagt 2 maanden huur. Je kan deze storten ofwel op de huurrekening ofwel op een geblokkeerde waarborgrekening bij BNP Paribas Fortis.

Van zodra je een huurovereenkomst hebt getekend, ontvang je van ons een welkomstmail met extra informatie. 
Je betaalt nadien de huurwaarborg en de 2 jaarlijkse kosten. 
We mailen je enkele weken vòòr de incheck om het incheckmoment met jou af te spreken (dit is de eerste dag van de huurovereenkomst). 
Op de dag van de incheck verwelkomen we je en overlopen we samen de ingaande plaatsbeschrijving en krijg je van ons de sleutels. 
Van zodra je de sleutels hebt, kan je vrij beschikken over jouw kot.

Nee, das Kot werkt niet met een wachtlijst. Iedereen heeft een kans op een kot. Wij adviseren je om de website in de gaten te houden voor informatie over beschikbaarheid.

De huurtermijn is 12 maanden en kan jaarlijkse verlengd worden. Indien je niets onderneemt, dan loopt het contract automatisch af.

Je kan ons model van de huurovereenkomst hier vinden.

In het huishoudelijk reglement staan allerlei afspraken over: bezoekuren, onderhoud gemeenschappelijke ruimtes, kamerinrichting, ... 

Ons huishoudelijk reglement maakt deel uit van de huurovereenkomst en hiervan bezorgen we je 2 exemplaren van, eens getekend ben je gebonden aan de afspraken. Lees dit document grondig na en twijfel niet om vragen te stellen aan ons!

Je kan ons model van het huishoudelijk reglement hier vinden.

De vroegste datum om in te checken, is de startdatum van je huurovereenkomst. De check-in is altijd gepland op dezelfde dag dat het contract ingaat, wat redelijk is. 

Als u echter wilt dat uw check-in later dan de begindatum van het contract wordt geregeld, dan is dat mogelijk. Informeer ons tijdig per e-mail voordat de geplande check-in zal plaatsvinden. Houd er rekening mee dat het regelen van een latere incheckdatum en -tijd altijd afhankelijk is van onze beschikbaarheid.

Onze huurcontracten worden gesloten voor 12 maanden. Indien jullie zoon of dochter stopt met de studies, dan trachten we in gezamenlijk akkoord een oplossing te vinden voor beide partijen.

Dit kan perfect. Je tekent een standaard huurovereenkomst voor 12 maanden en je zoekt zelf voor een onderhuurder voor de periode dat jij in het buitenland bent. Je bent zelf verantwoordelijk voor de onderhuurder: de incheck, de ingaande plaatsbeschrijving, de ontvangst van betalingen en doorstorting naar ons, de uitgaande plaatsbeschrijving en de uitcheck. Je kan ons modelcontract gebruiken.

Nee, het is niet toegestaan om in het kot of in de gang te roken. Indien je buiten wilt roken, dan doe je dit met de inkomdeur gesloten.

Ja, huisdieren 🐕 zijn toegestaan bij het boeken van zelfstandige woonruimtes (eappartementen en studio's) op voorwaarde dat hiervoor een schriftelijk voorakkoord is met de verhuurder én de huisdieren geen overlast bezorgen aan de andere bewoners.

Bij niet zelfstandige woonruimtes is dit niet toegelaten. Jullie huisdier is misschien jullie beste vriend, maar sommige mensen hebben alergieën.

Normaal kan je niet met meerdere mensen in het kot wonen, tenzij dit in de huurovereenkomst anders wordt overeengekomen.

Onze koten hebben standaard geen meubilair. Indien jullie toch enkele meubels wensen, dan kan er gekeken worden in onze stock van meubilair.

Ja, indien je dit wenst, dien je een inboedelverzekering af te sluiten (hierdoor wordt de inboedel/ de meubels van je kot verzekerd). We raden sowieso aan om duurdere goederen mee te nemen naar huis (laptop, juwelen,...).

info voor Huurders

Als bewoner kan je op deze pagina handige informatie vinden. 

Zijn er na het lezen van deze website nog vragen dan kun je uiteraard altijd contact opnemen. Stuur een e-mail op [email protected] of contacteer ons via het contactformulier.

Op ons kan je rekenen, das zeker!

De waarborg zal worden terugbetaald na uiterlijk 2 maanden na de uitcheck van je kot op voorwaarde dat alle betalingen correct werden uitgevoerd en de sleutels werden teruggegeven.

Op de einddatum van je contract tussen 9u en 17u op werkdagen en 10-12u30 op weekend/ feestdagen.

Het is mogelijk om de uitcheck eerder te doen dan uw einddatum van uw contract. Dit is afhankelijk van onze beschikbaarheid.

Als je om wat voor reden dan ook vertraging oploopt, laat het ons dan minimaal 48 uur van tevoren weten per e-mail, dan zullen we een andere datum en tijd afspreken.

 

Op voorhand volg je onze plaatsbeschrijving en overloopt deze punt voor punt. Je zorgt ervoor dat je geen stap overslaat.

Je zorgt ervoor dat alle meubels weg zijn gehaald. Als je iets zou willen laten staan, dan heb je hiervoor het schriftelijk akkoord van de verhuurder nodig. Indien je dit niet hebt, dan moeten alle goederen weg.

Indien er nog vragen zijn, dan mail je gerust naar [email protected]

Alleen zo kan je voorkomen dat wij schadevergoeding bij jou in rekening moeten brengen.

Downloads

Onze vragen zijn allemaal beantwoord, maar toch zouden we graag eens de huurovereenkomst, de ingaande en uitgaande plaatsbeschrijving en jullie huisreglement op voorhand willen lezen.

Bij onze downloads vind je deze documenten die wij als model gebruiken. Zijn er na het lezen van deze website nog vragen dan kun je uiteraard altijd contact opnemen. Stuur een e-mail op [email protected] of contacteer ons via het contactformulier.

Op ons kan je rekenen, das zeker!

Das Kot, Das Duurzaam!

Das Kot is duurzaam en wil dit bewustzijn ook stimuleren bij zijn studenten. Onze studentenwoningen zijn optimaal geïsoleerd, dit zowel in de buitenschil (daken en muren) als tussen de entiteiten (vloeren). Energie wordt waar mogelijk opgewekt met zonnepanelen en waterpompen.  We geven ook tips voor recycleren: beter sorteren betekent niet alleen minder afval maar ook minder frustraties.

Afvaltips op kot

Afval op kot hoeft niet altijd miserie te zijn. Enkele tips voor beter sorteren, minder afval én minder frustraties.

1. Ophaal alert!

Vaak verstrooid? De Recycle!-app herinnert je eraan wanneer je afval buiten mag plaatsen. Je krijgt telkens een melding de avond voor de ophaling.

Je kan ook de ophaalkalender opvragen bij Ivago. Hang hem uit op je kot, dichtbij de vuilbakken.

2. Vanaf hoe laat?

In Gent mag je afval vanaf 19 uur de avond voor de ophaling buiten plaatsen. Let op, in 46 straten in de studentenbuurt van Gent mag je je afval pas de ochtend zelf buiten plaatsen omdat de ophaling daar later start. Check jouw straat hier.

3. Eerste zit voor sorteren

Vettige pizzadozen zijn niet meer recycleerbaar. Niet bij het papier gooien dus, maar bij het restafval! Deo spuitbussen en yoghurtpotjes smijt je in de PMD-zak. Servetten zijn geen papier, kapotte koffietassen zijn geen glas: beide horen bij restafval. Eieren en resten van kaas, vis en vlees mogen sinds dit jaar wel bij GFT. Nog twijfels? Gebruik de online sorteerwijzer van Ivago. Piece of cake (dit hoort bij restafval)!

4. Nee aan reclame

Plak de “geen reclamedrukwerk-sticker” op je kotbrievenbus.

5. Bye bye zwaar water

Geen zin om te sleuren met flessenwater? Investeer in een waterfilterkan. Ecologische hype of niet, het bespaart je in elk geval rugpijn én afval. En het is nog goedkoop ook!

Meer dan geslaagd!
Met een <3 voor Gent
Das jouw kot!